Al meer dan 20 jaar bouwen wij special voor de video en audio professionals computer systemen.
Vanaf Windows ,95 tot Windows 8.1 hebben we altijd gezorgd voor een krachtig maar vooral stabiel gereedschap.

In veel studio’s staan de Eye 4 systemen dag in dag uit hun werk te doen.
Zelfs bij de Duitse Lufthansa worden ze gebruikt!!
De meest gestelde vraag die wij van klanten krijgen is “wat raad je me aan” in een eerst inleidend gesprek. En onze eerste tegen vraag is altijd “wat wil je ermee gaan doen”.

 

Welke eye4 computer ?


Deze blog geeft iedereen hopelijk een inzicht in wat/waar zij op moeten letten bij de aanschaf van een nieuw DAW.
Wat wil je gaan doen, wordt het enkel met Ableton mixen maken, of met Reason muziek maken.
Of ga je met Cubase/Protools/Studio One/Bitwig, vol in de productie met veel VST’s, grote sample pakketten en mix plug-ins. De uiteindelijke keuze zal hier zeker een factor moeten zijn.

Instap Muziek Computer Ci5
Als eerste instap hebben wij de Eye 4 Station Core i5 een stille PC met voldoende kracht om
met Ableton (mixen) en Reason / cubase muziek  te maken.  Zeker als je er direkt 8 GB geheugen in doet.
Want in deze tijd is geheugen koning. Je kan vaak beter een wat kleinere processor nemen dan op het geheugen te besparen. Dat is de reden waarom zelfs de kleinste PC bij ons al 8GB heeft.
Onder een Core I5 (dat geld ook voor laptops!) zou ik zeker niet gaan, je gaat dan zeker de komende jaren echt tekort komen. Heb je de mogelijkheid een Core I7 te nemen zou ik dat zeker doen.

Core I7
En dan komt de grootste mysterie voor velen. Welke Core I7, moet ik de Intel® Core™ i7-4790 pakken met een snelheid van 3.6 mhz, of de Intel® Core™ i7-5820K die maar op 3.3 mhz draait.
Op papier lijkt de Intel® Core™ i7-4790 het duidelijk te  winnen hij is een stuk sneller, en ook nog eens goedkoper. Zeker als je de prijzen voor zo’n heel systeem bekijkt.

En toch is dat een verkeerde conclusie. Voor het gamen en gewoon dagelijks computer werk is de keuze inderdaad wat gemakkelijker gemaakt. Echter voor een DAW systeem is er zeker veel te zeggen voor de veel duurdere maar op papier langzamere Intel® Core™ i7-5820K. Waar draait het om wat betreft de verschillen! Dat zijn de delen in de PC die de data verwerking verzorgen.
Een Intel® Core™ i7-4790 heeft 8 cores en heeft een zogenaamd Socket 1150 moederbord.
"http://www.i4-muzique.nl/eye4-corei7-1150"
Dit zorgt voor de nodige beperkingen, snelheid van het geheugen is wat langzamer maar ook de totaal te gebruiken hoeveelheid is behoorlijk lager. Je kan op deze borden 32 GB kwijt op 2 lanes.
Daarnaast zijn deze borden zelden voorbereid op de in de toekomst komende Thunderbold interfaces. En is het aantal USB en 1394 (fire wire) aansluitingen zeer beperkt.

Een Intel® Core™ i7-5820K systeem
 HYPERLINK "http://www.i4-muzique.nl/eye4-av-station-core-i7.html" http://www.i4-muzique.nl/eye4-av-station-core-i7.html
heeft maar liefst 12 cores!! En hoewel niet alle software dit ondersteund doen de grote jongens dit zeker wel. En zal je daar zeker een voordeel van hebben, veel producers die onze DAW’s gebruiken merken dit ieder dag, renderen, het hoeveelheid VST’s wat je kan draaien en het editen met b.v. Melodyne gaat razend snel . Ze sparen zeeën van tijd uit waardoor ze nog meer producties en werk kunnen verzetten (grappig dat producers dan geen vrij nemen maar juist nog meer muziek willen gaan maken ).
Ook hebben deze moederborden 4 Geheugen banen (het dubbele dus van een 1150 systeem) en kunnen ze tot wel 128 GB kwijt!! Zie het als een 2 baan snelweg tegen over een 4 baan.
Ook het geheugen kan met snelheden van maar liefst 3333 Mhz worden uit gevoerd, of dit nodig is, is de vraag maar het geeft aan dat het 2011-3 platform inmiddels de andere voorbij gestreefd is op performance en mogelijkheden maar vooral stabiliteit! Data file vorming komt dus veel minder snel voor!
Daarnaast zijn alle processen op een 2011-3 wat sneller en vind je vaak nog Fire wire op deze borden! Zijn er meer SATA 3 en USB poorten aanwezig en is de koeling vaak wat beter voor elkaar.
Dit geld zeker ook voor de keuze van de Harddisks, we adviseren altijd een SSD als systeemschijf.
Alles start veel sneller op, voelt soepeler aan en heeft inmiddels een stabiliteit die de traditionele
schijven voor bij streeft, en zeker bij systeemschijven hoeven het geen Terra-bites te zijn. Een mooie ruime 258 GB schijf is in veel gevallen meer dan voldoende. Als audio data schijf adviseren we nog steeds gewoon een 7200 rpm schijf van 1 TB of meer. Om je een indruk te geven je kan maar liefst  500!!! Audio tracks tegelijk draaien van een normale hd!  Gebruik je echter ook veel sample data based instrumenten (Omnisphere, Kontakt, Eastwest) zou je voor deze data zeker een SSD kunnen nemen daar de lees snelheid een factor 3 sneller is dan een traditionele schijf. En nog belangrijker als je veel renderd (Melodyne, VST’s naar audio!!, Video) heeft een SSD zeker zijn extra waarde. Ben je een nette gebruiker en maak je regelmatig backups etc dan kan je vaak met een 256 GB SSD prima uit de voeten als render schijf. Ben je net als de meeste van ons dar wat slordiger in zou ik direkt een 512GB pakken  Hoef je minder na te denken.
Wat betreft de videocard is dat redelijk gemakkelijk, we pakken er een met passieve koeling die 2 monitoren kan bedienen, zorgt voor een stille PC! Alle grotere snellere videokaarten hebben een actieve koeling die na verloop van tijd altijd geluid gaan produceren! Mocht je meer dan 2 monitoren willen hebben kan je er vaak beter een identieke kaart bij zetten die je dan de optie van 3 schermen geeft.
Een optimale DAW zou er dus als volgt uit kunnen zien.
Een Intel® Core™ i7-5820K systeem  (Socket 2011-3) (inkluis een stille koeler)
16 GB Geheugen(4 geheugen modules ivm de Quad ondersteuning)
Systeem schijf : 250gb/256gb/ SSD
Audio Dataschijf: 1 + TB 7200 hd
Sample data/Render schijf: 512gb SSD
Stevige silent voeding (700 Watt)
Silent gekoelde videocard
DVDr Speler
Met zo een system zou je jaren vooruit moeten kunnen.